TURİZM ACENTASI İŞLETMECİLİĞİ

TURİZM ACENTASI İŞLETMECİLİĞİ

   Öncelikle tüsiad belgesi alınması gerekiyor. Yazılı sınavına giriyorsunuz ( 10 sene önce aldım şimdi değiştiyse bilemiyorum ) ve ardından ticaret odası kaydınızı yaptırıp klasik muhasebe işlemleriyle işyerinizi açabiliyorsunuz. Acente açarken elinizden geldiğince birçok turizm firması ile anlaşın hepsinin işlemini yapabilecek donanıma ulaşın bunun için zaten eğitim alıyorsunuz ama çokta yeterli olmuyor o yüzden kendinizi geliştirmek konusunda mutlaka açık olun ve imkanınız varsa sağlam ekip kurun. 

  Gelelim işyeri konum seçimine. Çokta önemli değil iş hanında bile açsanız olur ve esasen ben o şekilde yaptım kira fiyatları günümüzde malum cadde üzeri dükkanların kiraları minimum 60-70k civarında ve onu karşılamak çok zor şimdi 4-5k aralığında kira ödüyorum daha az maliyet ve işlerimde de herhangi bir düşüş yaşamadım çünkü artık bu iş tamamen sosyal medyadan dönüyor ve networkünüzü sürekli genişletmenize bağlı. Bu işi sadece bilet kesmek olarak yapmayın böyle yapan birçok tadığım zor günler geçiriyor elinizden geldiğince çeşitlendirin turlar düzenlemeye çalışın özellikle emeklilere yönelin evet biliyorum maaşları düşük ancak çoluğı çocuğu evlenmiş emekli vatandaşlar kendi gruplarıyla yılda 7-8 defa toplu halde tur düzenleyebiliyorlar ve bu size hem tecrübe hemde reklam ve ortalama bir gelir katıyor. 

   Mesleğe ilk başladığımda çok tecrübem olmadığı için yanıma tecrübeli eleman aldım onun sayesinde bilgilerimi artırdım ve şimdi şirkette kendisine ortaklık vererek o şekilde devam ediyoruz. Hangi işe mesleğe yatırım yaparsanız yapın sermaye çok ama çok önemli. Ofis detaylarına ve reklama harcayacağınız sağlam bir bütçeniz olsun. Biz tabii işleri biraz ilerlettik araç kiralama işini de girdik ama bunlar 10 senenin sonunda gelen şeyler olduğu için sizlerde zamana yayarak ilerleyin birden hepsine yüklenmeyin. Aylık yaz-kış bizim ortalama 20 kişilik yurtdışı seyahatlerimiz oluyor turlar düzenliyoruz ve 9 tane aracımız var kiralık hiç boş kalmıyor günlük sşağı yukarı 2-3k kiralama bedeli. Son zamanlarda yaşadığımız en büyük problem vize iptalleri oluyor malum ülkenin durumu ortada olduğu için bazen bir kişi için 3-5 defa vize başvurusu yaptığımız bile oluyor ve bunlarda masrafları yükseltiyor haliyle. 

   Bu sektöre girecek olanlara nakdi olarak tavsiyem tek kişi girecekseniz yaklaşık 500k gibi bir bütçeniz olmalı ama ortaklık şeklinde girecekseniz bu rakam 2 kişilik ortaklıkta 800k olabilir ama tabii ki bulunduğunuz şehir ve kiralayacağınız veya satın alacağınız ofis-materyaller gibi durumlar bu rakamları yükseltip düşürtebilir ben kendi bulunduğum şehiri baz alıyorum. Son olarak yabancı diliniz olursa giderlerinizi iyice düşürmüş olursunuz çevirmenlere para vermek zorunda kalmazsınız ve ayrıca vakitten tasarruf edersiniz.

Son Yazılar

Yorum ve değerlendirme yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir.