ECZACI TEKNİKERLİĞİ
Bu iş kolunda 17 seneyi devirmek üzereyim. Mesleğe ilk başladığım yıllar ilaçların nispeten daha zor bulunduğu dönemlerdi ancak şimdi her şehirde birden fazla ilaç deposu açıldığı için ilaçların eczanelere ulaştırılması daha kolay ama bu defa son 3 senedir enflasyondan dolayı piyasada ilaç yok daha doğrusu sürekli zam gelecek diye depolar ilaçları tevzi olarak eczanelere veriyor, böyle olunca hasta ile direkt bizler karşı karşoya kalıyoruz. Bizler alaylı olanlardanız bu meslekte yani eczacılık teknikerliği bölümünü okumadık eskiden var mıydı onu da bilemiyorum tabii. Yaptığımız iş tam olarak ilaçları raflara dizmek, eksikleri kontrol etmek, miadı yaklaşan veya geçmiş ilaçları sürekli kontrol etmek, depoya eksikleri yazıp onların takibini yapmak, eczaneyi temizlemek, hastaların ilaç günlerini takip edip hatırlatma amaçlı aramak, bazen hastaların ayağına ilaç götürmek, eczacınız nöbet sırasına girmişse haftalık veya aylık olarak nöbete kalmak, eczanede sayımlar yapmak, eczanenin tüm ilaç giril çıkışlarını kontrol etmek gibi pek çok iş yapıyoruz.
Bakıldığı zaman çok gibi görünse de günlük rutine döndüğü için fazla yorucu değil ama maaş olarak gerçekten çok ama çok düşük ücretlere çalışıyoruz. Asgari ücretten 1-2 bin tl fazla maaş alıyorum bunca yıllık tecrübemle. Tecrübe neye lazım ilacın ismini bildikten sonra deyip geçmeyin, ssk sistemini bilmeniz gerekli, muadil ilaçları bilmelisiniz, mümessillerin sistemini bilmeniz gerekli hergün hiç gelmiyorsa en az 5 tanesi gelir size ilaç satmaya çalışır ve siz eczacınızın yada bölgenizin gitmeyen ilaçlarını alırsanız vah ki ne vah eczacınızla aranızdaki kavgaya. Nöbetler genelde maaşa ekstra olarak yansımıyor ve gönüllü nöbete kalmışız gibi sayılıyor, sektörün benimsediği normal bir alışkanlık olmuş mesleğe ilk başladığımda çok garipsemiştim ama şimdi bana da normal geliyor artık.
2 senelik bölümleri bitirip mesleğe başlayan arkadaşlara tavsiyem ilaçları ve muadilleri ve karışımları iyice öğrenin hastalar çoğunlukla sandığınız gibi bilinçsiz değil ve çoğu muadil ilaç istemiyorlar siz mümessille anlaşma yapıp reçete değişimi yapmaya çalışırsınız ama hasta kabul etmez. Maaş yönünden tatmin olacağınızı asla düşünmeyin istanbulda bile 16-17 bin tl maaş alan 25 senelik eczacı teknikeri arkadaşlarımız var maalesef. Stres ve mobbing var mı diye soranlara evet var çünkü bazı eczacılar firmalar ile kota anlaşması yapıyor ve onları satamayınca genelde bizlere yükleniyorlar hastalara önermiyor musunuz satmak istemiyor musunuz diye suçlamaya çalışıyorlar ve satsanız bile size çoğunlukla pay vermiyorlar üzgünüm.
Yorum ve değerlendirme yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir.